Какво е Гещалт и как работи?

Гещалт-терапията е терапевтична модалност целяща осъзнаване (повече преживелищно отколкото рационално) и придобиване на душевна цялост. Работи в настоящето „тук и сега“ (проявите на минали ситуации, случващи се в ежедневието), обикновено насочена към чувствата и диалога като ресурси за работа. Терапията е себе-изследване, себе-откритие и себе-изграждане във деликатно и грижливо взаимоотношение с терапевт, където се учим:

– Да разбираме и приемаме себе си по-добре. Как и защо някакво наше поведение, чувства или мисли са в нас;
– Как ни помагат и възпрепятстват чувствата, мислите и поведението в ежедневието, нуждите и целите ни;
– Как допринасяме за своята ‘съдба’ и защо ‘аз съм такъв/такава’;
– Защо имаме трудностите си и как да се справяме с тях;
– Какви са нашите житейски ‘недовършени’ ситуации и с какви нужди са свързани;
– Вътрешна саморегулация и обща емоционална интелигентност;
– Практически умения и личностна устойчивост за справяне със тревожни разстройства, депресия, поведенчески и емоционални предизвикателства, житейски трудности и междуличностно общуване.

Добиваме по-широка и дълбока представа как участваме и допринасяме за трудностите си. Също, каква функция изпълняват нашите емоционални и мисловни процеси, с какви наши нужди са свързани и доколко осъзнаваме тяхното присъствие и влияние в живота си.
Гещалт терапията работи в цялост през тялото, чувствата и мислите ни, помагайки ни да разбираме себе си по-добре до приемане на субективния факт, че няма нищо „развалено“ или „побъркано“ в нас, а често изоставено и/или осъдено, изпълняващо (изпълнявало) важна роля в живота ни.
За целите разполага с широк набор от техники, философия и пратическа методология за ефикасен и надежден терапевтичен процес.

 

Повече за философията в детайли

Гещалт е цялост и системност. Цялост на тяло, душа и разум. Терапията е преживелищна, екзистенциална и диалогична за постигане на по-голяма осъзнатост за собствената цялост и разбиране на субективната ни системност и (не)последователност.

Гещалт е панорамен поглед където цялостта (на една личност) придава смисъл на съставните й елементи (личностната ни структура определя мислите, чувствата, нагласите и поведението). Цялостта се контрибутира и към това, че една личност не може да бъде изолирана и по-добре разбрана извън средата й (тази личност е съ-създадена благодарение на (ранното) обкръжението ни). Цялостното взаимодействие на среда и личност (или по-точно организъм и среда), където двете носят и съ-създават едно друго, често наричаме поле. И връзката (в цялост на човешките осъзнатост, моторни функции и чувство) на границите с различните новости наричаме контакт (свързване, внасяне на новости).

Цялостта продължава дори в единството на нашите минало, настояще и евентуално бъдеще, но пряко работим с настоящето, тъй като много от нашите незадоволени нужди и неразрешени конфликти, неосъзнато се проявяват в настоящето, въпреки новите и видимо различни обстоятелства. И това, което се появява в хода на терапевтичния процес, благодарение на нашето свързване е една парадоксална промяна в човека, който се научава да взаимодейства по-спонтанно в своята среда, с автентичните си вътрешни ресурси. Разбира разликата между своята реалност и очаквания/фантазии.

Работи с чувствата (като популярно отричана част от сегашните ни рационални житейски стандарти) и преживяванията като пътеки, водещи към когнитивна и поведенческа промяна. Ново (по-емоционално) осъзнаване на недовършените ни ситуации, които са заредени с множество отрицателни чувства и пречат на настоящето усещане за осъзнатост, присъствие и концентрация. Често, доминирайки, възприятията ни без нашето знание.
Идеалният резултат е цялост на приемане, интегриране, преработване, преоткриване и създаване на себе си, където подкрепата става по-самостоятелна (за сметка на обгрижване от другите), изграждане на чувства за вътрешна отговорност и авторство над живота си и обстоятелствата му.

 

Гещалт терапията от моето гледище.

Това, което прави гещалта толкова привлекателен и вълнуващ за мен е, че привидно експериментите, новостта, растежа и вълнението от тях никога не се изчерпват. Методологията работи неоценъчно, с приемане на афектите, които присъстват в нас и това дава безопасност на свързване, откровеност в общуването и пространство за по-високо субективно ниво на автентичност. Така всяка една среща съдържа много повече потенциал, новости и неочаквани, приятни изненади. Гещалта ми дава знаците и инструментите водещи към нови мъдрост, знание, радост и жизненост. В съвместната работа често ни дава екзистенциален поглед над самите нас и усещане за свързващите ни човешки фактори.
Когато внасяме някаква новост в живота си като опит (преживелищна или когнитивна) и започваме да интегрираме, изисква все по-малко осъзнатост, целенасоченост и чувство. Нашата изява става по-спонтанна, свързването помежду ни е по-искрено, по-смело и по-удовлетворяващо. Живеем един по-центриран, удовлетворяващ и автономен живот.

6 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s